Bestellingen klaar op het juiste moment

We weten dat het niet leuk is als je lang op een bestelling moet wachten in het restaurant.

En nu iedereen zich aan de nieuwe richtlijnen moet aanpassen in verband met COVID-19, heb je de laatste tijd mogelijk langer moeten wachten dan normaal. We willen je graag bedanken voor je hulp en je inspanningen in deze periode. En we kunnen niet wachten om vandaag een grote verandering met je te delen.

Vanaf nu berekenen we de bereidingstijden voor onze restaurantpartners op een nieuwe manier.

Tot nu toe vroegen we restaurants om met de bestelling te beginnen op het moment dat de klant de bestelling had geplaatst. Maar volgens onze restaurantpartners kwam die timing vaak niet overeen met de aankomst van riders bij het restaurant.

Nu vragen we restaurants pas te beginnen met de bestelling zodra we weten wanneer je zult aankomen. Restaurants weten dan dat je onderweg bent en zorgen dat het eten klaar is wanneer je aankomt.

Zo kunnen we de wachttijden verkorten. Maar dit systeem werkt alleen als iedereen meedoet. Restaurants moeten de nieuwe timing volgen, en jij moet ervoor zorgen dat je geen onnodige vertraging oploopt en elke stap van de bezorging op het juiste moment in de app voltooit.

Op deze manier help je ons de wachttijden te verkorten. Dat betekent dat je tijd hebt om meer bestellingen te bezorgen en dus meer kunt verdienen!

Wat er verandert voor restaurants

We hebben onze restaurantpartners gevraagd om met de bestelling te beginnen zodra we ze laten weten dat je onderweg bent.

In de loop van de maand zullen we ook aanpassen hoe onze restaurantpartners de bereidingstijden te zien krijgen. Met dit nieuwe design zien de medewerkers van het restaurant wanneer je een bestelling hebt geaccepteerd en wanneer je onderweg bent, en hoeveel tijd ze nog hebben. Zo kunnen ze de bereiding goed timen zodat de bestelling klaar is wanneer je aankomt.

We blijven de ontwikkelingen met je delen, maar deze nieuwe werkwijze is alleen mogelijk met de hulp van riders zoals jij. Heb je vragen, neem dan zeker contact op met het Rider Support-team.