Deliveroo biedt je de mogelijkheid om onder het peer-to-peerstatuut bij te verdienen

Deliveroo is het enige food delivery-platform in België dat zich heeft aangepast om ervoor te zorgen dat riders die onder het peer-to-peerstatuut (P2P) willen bijverdienen, dit kunnen doen volgens de regels. 

Als je voor het P2P- statuut kiest, laat dit je toe om flexibel te werken zodat je tot €6340 belastingvrij kunt bijverdienen. 

Wanneer je met Deliveroo onder het P2P-statuut leveringen doet, mag je er zeker van zijn dat al je verdiensten onder dit fiscale statuut zullen vallen. 

Opgelet: als je met Deliveroo via het P2P-statuut wenst te werken, is het belangrijk dat je zeker bent dat andere platformen zich ook aan de regels houden betreffende dit statuut en dit dus ook kunnen aanbieden.

Als je met een ander platform rijdt en dit platform niet aan de P2P-vereisten voldoet, kan dit ernstige gevolgen hebben: 

  • Inkomsten van dat platform vallen niet onder het P2P-regime en je wordt geacht onder een andere status je inkomsten aan te geven, bijvoorbeeld als zelfstandige.  In dit geval worden al je inkomsten (van alle platforms, inclusief Deliveroo) belastbaar als beroepsactiviteit. De belastingvrije drempel van €6340 is hier dan ook niet langer van toepassing.
  • Tot het einde van het volgende belastingjaar kan je niet meer via het P2P-statuut bijverdienen, op geen enkel platform.

Hoe weet je of een platform je toelaat om als P2P bij te verdienen? 

  • Neem contact op met het platform waarmee je werkt en vraag je deze bevestiging kunnen geven. Vandaag is Deliveroo het enige platform dat aan de regels betreffende het peer-to-peerstatuut voldoet en dus dat kan bevestigen dat riders kunnen bijverdienen via dit statuut.

Hoe kan je zien of een delivery platform voldoet aan de P2P-regels?

  • Voordat een klant zijn bestelling plaatst, ziet de klant precies de leveringskosten die rechtstreeks aan de koerier betaald worden. Als dit niet het geval is voldoet het platform niet aan de recente voorwaarde van de financiële overheidsdienst (FOD Financiën) voor het P2P-statuut, waardoor je inkomsten in gevaar komen.

Op deze manier kan je zien of een voedsel delivery platform niet aan de regels betreffende het P2P-statuut voldoet: 

  • Ze bieden ‘fee boosts’, ‘fee bonus, ‘multipliers’ aan, ‘gegarandeerde inkomens’ of een aanvulling op je inkomsten bovenop wat de klant betaalt als leveringskosten. 

Als je met een ander platform rijdt dat niet Deliveroo is, zorg er dan voor dat je controleert via welk statuut je verdient met dit platform om er zeker van te zijn dat je geen risico loopt om achteraf belastingen te moeten betalen op je inkomsten. 

Bij Deliveroo willen wij dat je flexibel kunt werken en goed kan bijverdienen, zonder risico’s.