Student-zelfstandige, een statuut met nog steeds weinig bekendheid

Ontdek de voordelen van het rijden als freelance student

Om met Deliveroo te rijden, heb je de keuze om je te registreren onder het P2P statuut of als zelfstandige. Veel mensen weten niet dat je het onafhankelijk statuut kan verkrijgen op 3 verschillende manieren:
Zelfstandig
Complementair zelfstandig (parallel aan een andere werkgelegenheid)
Student-zelfstandige

Met Deliveroo kunnen zelfstandige koeriers nog steeds genieten van bonussen en afstandsvergoedingen. Door als student-zelfstandige te rijden, heb je bovendien een groot voordeel: je bent niet belastbaar onder €6923 (2019) !

Bovendien, als je besluit om op dit moment zelfstandige te worden, verdien je een bonus van €150 op je eerste 20 bestellingen. Meer info hier

Ben je benieuwd of je voldoet aan de criteria voor het statuut van student-zelfstandige? Lees de FAQ hieronder voor meer informatie.

Sinds 1 januari 2017 heb je als student de mogelijkheid om je als zelfstandige aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds als je tijdens je studie als zelfstandige wilt werken.
Meer informatie vindt u hier • Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud
 • Je bent ingeschreven voor minimaal 17 uur les per week of 27 studiepunten per academiejaar.
 • Je volgt de cursussen regelmatig OF je bent erkend als student-ondernemer door je onderwijsinstelling
 • Je diploma wordt erkend in België.


Net als andere zelfstandigen moet je je als student-zelfstandige inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds via een bedrijfs balie. Deze registratie is ook online mogelijk. Stuur zo snel mogelijk een inschrijvingsbewijs van uw school naar de balie van uw bedrijf. Zo kan men controleren of de overheid je opleiding erkent.
Vergeet niet dat je dankzij onze samenwerking met Accountable gratis kunt genieten van de eerste twee maanden. Accountable kan je helpen bij alle stappen om je statuut als student-zelfstandige student te creëren. • Als je verzoek is goedgekeurd, is het geldig:
  van het kwartaal waarin je je aanvraag hebt ingediend
  of
 • zodra de termijn die je op je aanvraag vermeldde.

Het statuut van student-zelfstandige wordt automatisch verlengd voor de volgende academiejaren en is geldig tot 30 september van het kalenderjaar waarin de student 25 jaar wordt.

Als je deze documenten niet op tijd indient, verlies je in elk geval je studentondernemerschap voor het lopende schooljaar en betaal je als zelfstandige als opdrachtgever bijdragen.Als student-zelfstandige heb je voordelige sociale zekerheidsbijdragen.
De betaling van sociale bijdragen als student-zelfstandige is afhankelijk van het netto belastbaar inkomen van de student:

6.923,69 euro of minder: geen sociale zekerheidsbijdragen;
tussen 6.923,69 en 13.847,39 euro: verminderde bijdragen voor bedragen boven 6.923,69 euro;
13.847,39 euro of meer: sociale zekerheidsbijdragen identiek aan die van een zelfstandige als hoofdactiviteit.

Als je geen inkomensraming opgeeft, betaalt u gedurende drie jaar dezelfde voorlopige bijdragen als een zelfstandige. Ze bedragen €78 per kwartaal.Veel kandidaten voor de status van studentondernemer vrezen dat ze hun kinderbijslag verliezen. Dat is vandaag de dag niet meer het geval. Als voltijdstudent behoud je je recht op kinderbijslag in de hieronder beschreven gevallen.

 • Je netto belastbaar jaarinkomen is minder dan 6.923,69 euro.
 • Je netto belastbaar jaarinkomen is meer dan € 6.923,69 EN je werkt niet meer dan 240 uur per kwartaal. Je moet het op je eer aangeven bij de familie kassa.
  Als je in het nieuwe schooljaar weer naar school gaat, kun je in de zomervakantie onbeperkt werken.


Je status verandert automatisch in die van hoofdactiviteit in het vierde kwartaal van het jaar waarin je 25 wordt.

Beëindig je je opleiding vroegtijdig? U schakelt dan over naar het zelfstandigenstatuut als hoofdberoep tijdens de huidige periode.

Je wilt niet langer studentonafhankelijk zijn? Informeer uw socialeverzekeringsfonds schriftelijk of elektronisch.Je wilt niet langer studentonafhankelijk zijn? Informeer je socialeverzekeringsfonds schriftelijk of elektronisch.