Waarom moeten we het P2P-model aanpassen?

Sinds januari 2018 heb je de keuze om te rijden met Deliveroo als zelfstandige rider of via het peer-to-peerstatuut (P2P).

Als gevolg van discussies met de belastingdienst, hebben we aanpassingen gemaakt ons systeem om ervoor te zorgen dat je kan blijven werken onder het P2P-statuut. Hieronder kan je meer uitleg vinden wat er verandert voor jou en voor Deliveroo.

De wet op de deeleconomie laat je toe om €6340 bij te verdienen in 2020 (in 2019 was dit €6250, in 2018 was dit €6130). Als je onder dit bedrag verdient, zijn je inkomsten niet belast. Je kan enkel bijverdienen via dit statuut als je werkt met een platform dat officieel is geregistreerd als platform in de deeleconomie. Hier vind je een overzicht van alle platformen, zoals Deliveroo, die hier onderdeel van maken.

 

Wat betekent P2P?

P2P is de afkorting van peer-to-peer (een dienst tussen particulieren). Dit betekent dat een particulier (rider) een dienst (eten bezorgen) aanbiedt aan een andere particulier (de klant), via een deelplatform (Deliveroo).

Opdat een dienst beschouwd worden als peer-to-peer, moet het platform aan 3 voorwaarden voldoen:

  • De vragende particulier (klant) moet op voorhand weten welke vergoeding hij of zij betaalt aan de particulier (rider) die de dienst aanbiedt
  • De vragende particulier moet direct betalen aan de particulier die de dienst aanbiedt
  • De particulier die de dienst aanbiedt kan enkel vergoed worden door de particulier die de dienst aanvraagt. Het platform, kan niet als vergoedende partij tussenkomen

Nieuw vergoedingsmodel

Omdat we je de keuze willen blijven geven op welke manier je kan rijden met Deliveroo (P2P of zelfstandige), hebben we de manier waarop je met ons kan verdienen aangepast. Deze veranderingen hebben als gevolg dat je niet meer op een dynamische manier kan verdienen.

Om deze reden zullen we vanaf nu (8 oktober) werken met een vast bedrag per bestelling voor riders die rijden met het P2P-statuut. Dankzij deze manier van vergoeden, zal de klant op voorhand het bedrag kunnen zien voor de bestelling.

Deze wijzigingen brengen ook het afschaffen van bonussen en andere incentives met zich mee. Bonussen en incentives blijven wel van toepassing voor riders die als zelfstandige rijden met Deliveroo. Voor fooien die je ontvangt via de app is er geen probleem. Deze worden integraal bij je verdiensten opgeteld.