Tech round-up: waarom je soms lang moet wachten in restaurants

Waarom restaurant wachttijden cruciaal zijn

Restaurants willen je niet laten wachten – dit beïnvloedt hun positie in de zoekresultaten van Deliveroo. Jij wilt niet blijven wachten, want late bestellingen maken onze klanten ongelukkig en zorgen ervoor dat je minder snel aan je volgende bestelling kan beginnen.

We willen allemaal dat de klant zijn voedsel zo snel mogelijk vers bereid en warm ontvangt.

 

Hoe we bepalen wanneer een bestelling klaar zou moeten zijn

Wanneer een restaurant een bestelling accepteert, krijgt het een ‘Bereidingstijd’.  Op dat moment voorspellen we wanneer de bestelling klaar moet zijn om opgehaald te worden. Om dit te berekenen, kijkt ons systeem naar de volgende variabelen:

  • Hoeveel riders zijn er in de buurt
  • Hoeveel keer kan de bestelling worden geweigerd
  • Hoe lang duurt het voordat een rider aankomt aan het restaurant
  • De grootte van de bestelling en hoe lang het duurt om deze voor te bereiden
  • Hoe druk het lijkt te zijn in het restaurant

De voorspelling is gebaseerd op eerdere bestellingen die het restaurant heeft ontvangen.

Hoe het weigeren van een bestelling de wachttijden kan beïnvloeden

Bij elke bestelling die je binnenkrijgt, kan je zelf kiezen of je deze accepteert of weigert. Bestellingen die een aantal keer door verschillende riders worden afgewezen, kunnen leiden tot vertragingen, of betekenen dat het eten opnieuw moet worden gemaakt. Veel afwijzingen maken het ook moeilijker voor ons systeem om uit te zoeken wanneer het restaurant het eten klaar moet hebben en wanneer ze een rider kunnen verwachten.

 

Wanneer je aankomt heeft invloed op wachttijden van restaurants

Als je dicht genoeg bij het restaurant bent, laat de tablet aan het restaurant zien dat je bent aangekomen. Wanneer je je aankomst te vroeg signaleert, door te swipen, levert dat problemen op voor onze systemen en restaurants.

Ziet het personeel dat je op hun systeem bent aangekomen, maar zien ze dat je niet aanwezig bent in het restaurant, dan verliezen ze vertrouwen in de tablet. Als dit veel gebeurt, kunnen ze beslissen om te wachten met het eten te bereiden totdat ze je zien aankomen in het restaurant –  wat ervoor zorgt dat jij langer moet wachten. Juist swipen is dus de boodschap!

 

Wat we doen om de wachttijden in het restaurant te verkorten

Momenteel doen we hard ons best om de wachttijden voor jou te minimaliseren. We werken aan de volgende aspecten:

  • Het verbeteren van de signalen tussen de Rider app en onze restaurants zodat zij nauwkeurigere aankomsttijden van jou zien
  • Kijken naar welke informatie over de bestelling wij aan jou kunnen laten zien om je te helpen beslissen of je de bestelling wilt accepteren of niet
  • Het verbeteren van restaurantlocaties in de Rider app

Houd je Rider app de komende maanden in de gaten om deze verbeteringen in werking te zien treden.