Tech update: bestellingen met alcohol

Je hebt misschien al gemerkt dat de app vanaf nu vraagt om de identiteitskaart van de klant te controleren als de bestelling alcohol bevat. Dit nieuwe proces betekent dat je, voordat je een bestelling accepteert, kan zien of de bestelling alcohol bevat.

Als je bij de klant komt, zal de app je vragen of de klant er ouder dan 25 uitziet. Indien je denkt van niet, zal de app vragen om de geboortedatum te controleren en te bevestigen.

Hoe controleren?

Als je een bestelling met alcohol accepteert, zal je de volgende stappen moeten ondernemen:

 1. Indien je een bestelling ontvangt, zal je kunnen zien of de bestelling alcohol bevat of niet. Je bent vrij om de bestelling al dan niet te accepteren.
 2.   Als je bij de klant aankomt, klik je op ‘Controleer leeftijd’ en de app zal je vragen of de klant ouder dan 25 lijkt.
 •       Zo ja, kan je de bestelling gewoon afgeven.
 •       Zo niet, of je bent niet zeker, volg je de volgende stappen:
 1. Vraag de klant naar een identiteitsbewijs om te controleren of deze 18 jaar of ouder is.
 2. Controleer via de foto op het bewijs, of de persoon dezelfde persoon is als die voor je staat.
 3. Controleer of het een geldig en geaccepteerde vorm van identiteitsbewijs is (hier vind je een overzicht)
 4. Controleer de vervaldatum
 5. Vul de geboortedatum van de klant in en klik op ‘Leeftijd bevestigen’. De app zal je zeggen of deze persoon 18 jaar of ouder is.
 •     Indien de klant ouder dan 18 jaar is, kan je de bestelling afgeven en op ‘afgeleverd’ swipen.
 •     Indien de klant jonger dan 18 jaar is of de klant kan geen bewijs voorleggen, kan je de leeftijdsgebonden artikels (bv. alcohol) verwijderen en de rest van de bestelling afgeven. Hierna kan je je ontdoen van de leeftijdsgebonden artikels op een verantwoordelijke manier. Je hoeft deze niet terug te brengen naar het restaurant en je zal nog steeds voor de volledige bestelling worden betaald.

Het controleren van ID’s is een grote verantwoordelijkheid als rider. Als een klant geen ID kan tonen of het niet eens is met jouw beslissing om de alcohol niet af te geven, kan de klant contact opnemen met ons Customer Support team.

Deze update ziet er als volgt uit in de app:

Waarom deze controle en waarom 25?

Het is wettelijk verboden om alcohol te verkopen aan mensen jonger dan 18 jaar (voor sommige producten in België kan dit 16 zijn). Om hieraan tegemoet te komen, is het toegelaten omals rider met Deliveroo een bevestiging vragen van de leeftijd van de klant als de bestelling alcohol bevat.

Deze controle kadert in het ‘25 challenge’ beleid, een beleid uit het VerenigdKoninkrijk waarin wordt verzocht aan mensen ouder dan 18, maar die er jonger dan 25 uitzien, om een geldig identiteitsbewijs te tonen, indien men alcohol wilt kopen. Aangezien de hoofdzetel van Deliveroo zich bevindt in Londen (Verenigd Koninkrijk) wordt dit nieuwe beleid geïmplementeerd in al de markten waar Deliveroo actief is.