Waarom meldt de app mij soms automatisch af?

Waarom meldt de app mij soms automatisch af?

Als rider ben je altijd vrij om bestellingen te weigeren. Het kan zijn dat je op een bepaald moment niet beschikbaar bent of even pauze neemt. Je hebt helemaal geen reden nodig om om ervoor te kiezen of je werkt of als je een bestelling afwijst.

Indien je niet langer bestellingen wilt ontvangen kan je offline gaan in de app. Als je een bestelling niet wilt aannemen, kan je deze afwijzen wanneer je deze ontvangt of ervoor kiezen om deze tijdens de bestelling te annuleren

Soms kan het systeem je ook automatisch van een bestelling afhalen

Indien je een bestelling ontvangt, zal deze 100 seconden openstaan op je scherm. Hierna, indien je deze niet accepteert of afwijst, denkt het systeem dat je deze niet wilt doen en zal deze bestelling worden toegewezen aan een andere rider. Zo niet, kan het een onbeperkte tijd duren vooraleer de klant de bestelling ontvangt.

Indien er drie opeenvolgende bestellingen op rij niet worden geaccepteerd of afgewezen, omdat je niet reageert met de app, gaan we ervan uit dat je per ongeluk niet meer online bent en wordt je hierdoor offline geplaatst. Natuurlijk kan je meteen weer online gaan indien je dit wilt.